Pikekyss!

Hvert år baker jeg pikekyss til jul! Det er jo så godt! Veldig søtt, men godt 🙂

 

Ingredienser (til ca. to stekebrett med små marengstopper)
  • 7 eggehviter
  • 5 dl sukker
 
Først tenkte jeg å dele noen tips til hvordan lykkes med marengs:
  • Fett gjør at Marengs ikke stivner, det er derfor viktig at alt utstyret du bruker er rent! Jeg anbefaler å bruke stålbolle eller glassbolle. Plastboller kan ha rester av fett uten at du ser eller kjenner det.
  • Det er lettest å skille egg og eggeplommer nå egget er kald, derfor er det enklest å skille dem når de kommer rett fra kjøleskapet. Eggene er best å bruke når de er romtempererte, da har litt av vannet fordampet og eggene er lettere å piske. La eggehviten stå tildekket på kjøkkenbenken en god stund før du skal bruke de (minst 30 min).
  • Det er også viktig at du er nøye når du skiller eggene, bare en minste dråpe med eggeplomme vil kunne ødelegge Marengsen, nettopp fordi eggeplommer inneholder fett.
  • Jeg har alltid ovnen på varmluft når jeg steker marengs, da blir de sprøe og alle marengsene blir like godt stekt.

 

 

 
Slik lager du pikekyss:
1. Sett ovnen på 100 grader med varmluft.

2. Ha alle ingrediensene i en stål eller glassbolle som tåler varme. Kok opp vann i en kjele og sett bollen over kjelen. Visp for hånd til alt sukkeret er oppløst. Et tips for å finne ut om sukkeret er ferdig smeltet er å ta litt av blandingen mellom fingrene og kjenne om du kan kjenne noen sukkerkorn, gjør du ikke det er den ferdig.

3. Når sukkeret er ferdig oppløst har du blandingen over i en mikserbolle. Start kjøkkenmaskinen på lav hastiget de første 3-4 minuttene. Deretter øker du hastigheten og mikser til du får en stiv marengs, ca. 5-6 minutter.

4. Kle to stekebrett med bakepapir.  Bruk en sprøytepose og valgfri tipp (jeg brukte Wilton 1M og 2D) og sprøyt ut små topper. Om du ikke har sprøyteutstyr kan du for eksempel ta en brødpose og klippe et hull i enden og lage små topper med den. Det viktigste er at
du er så effektiv som mulig når du lager pikekyssene. Ikke jobb for mye med marengsrøren før du setter den i ovnen, da kan det hende at pikekyssene ikke blir stive.

5. Stek pikekyssene i ca 1 time. Du kan lett finne ut om de er ferdig stekt ved å løfte på de. Løsner de lett fra bakepapiret er de ferdig. Når pikekyssene er ferdig pleier jeg å skru av ovnen og la de stå i ovnen over natta, hvert fall noen timer.

 

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *